26 Aralık 2013 Perşembe

Ispanaklı Börek

Börek işinde elim lezzetlidir. Bugüne kadar kötü bir tecrübem olmadı. Evde de sevilen bir yemek olduğundan mevsimine göre her türlü malzemeden börek yapıyorum. Böylelikle sevilmeyen burun kıvrılan bazı sebzeler ve peynir çeşitlerini yedirebiliyorum. Çocuklarım özellikle tepsi böreğini seviyorlar. Aslında börek yaparken ölçü kullanmam buzlukta kalan kıyma, azalmış peynirler, yemek için fazla gelmiş sebzeler kullanırım. Aşağıda verdiğim ölçüler de o gün için evde bulunan yaklaşık miktarlar. Siz miktarlarda ağız tadınıza göre serbest takılabilirsiniz.




Malzemeler:
-200 gram kıyma
-Yarım kilo ıspanak
-1 baş soğan
-Yarım kase rendelenmiş kaşar peyniri
-5 yufka
Sosu için:
-1 yumurta+1 yumurtanın beyazı
-6 yemek kaşığı yoğurt
-1,5 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
-1 yumurtanın sarısı
-çörek otu
-susam

Yapılışı:
-Kıymayı bir tencerede suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavurun.
-Üzerine küçük küçük doğranmış soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin. 
-Bu aşamada tuzunu ilave edin.
-Soğanlar şeffaflaşınca tencereye doğranmış ıspanakları ekleyin.
-Ispanaklar suyunu çekince tencereden alıp soğuması için ayrı bir kaba koyun.
-Yumurta, yoğurt ve sıvı yağı çukur bir kapta çırparak karıştırın.
-Yağlanmış tepsiye bir yufkayı buruşturarak sığdırın. Üzerine sosu bir kaşık yada fırça yardımıyla sürün.
-İkinci ve üçüncü yufkayı da aynı şekilde serin.
-Üçüncü yufkaya da sosu sürdükten sonra iç malzemeyi yufkanın her yerine (özellikle kenarlara) gelecek şekilde yerleştirin.
-Rendelenmiş kaşar peynirini de dağıttıktan sonra dördüncü ve beşinci yufkaya da sos sürerek böreğinizi kapatın.
-Bir yumurtanın sarısını bir tatlı kaşığı su ile açarak üzerine sürün.
-Çörek otu ve susam serpin.
-Dilimlere ayırdıktan sonra önce 170 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
-Sıcak, ılık veya soğuk olarak servis edin. Üç hali de çok güzel. 
-Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. ıspanaklı böreğe hiçbir zaman karşı koyamam buda muhteşem gözüküyor eline sağlık cnm:))

    YanıtlaSil