29 Kasım 2013 Cuma

Portakallı Sıcak Helva

Bugün kış mevsimine yakışan bir tatlıya yer açalım.





Malzemeler:
-Sade tahin helvası
-Süt
-Bir adet portakal

Yapılışı:
-Fırın kabınızın büyüklüğüne göre uygun miktarda sade tahin helvasını çatalla ezin.
-Azar azar süt katarak katı ama pürüzsüz bir kıvama getirin.
-Bir portakalın kabuğunu içine rendeleyin.
-Fırın kabına (ben güveç kullandım) aktardıktan sonra üzerine ince dilimlenmiş portakal dilimlerini serin.
-Önceden 170 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 15 dakika pişirin.
-Afiyet olsun.

Not:
-İçine portakal kabuğu ile birlikte nar taneleri ilave edebilirsiniz.
-Narları ayıkladıktan sonra küçük paketlerde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Büyük kolaylık.


28 Kasım 2013 Perşembe

Kırmızı Pancar Salatası

Gönül isterdi ki; pancarları taze alalım, haşlayalım ve ya fırınlayalım. Ne yazık ki hafta içi çalışan iki çocuklu bir kadın için bunu yapmak imkansıza yakın. Yapabilenleri ayakta alkışlıyorum.



Malzemeler
-Piyasada satılan kırmızı pancar turşusu.
-Göbek marul.
-Bir diş sarımsak.
-Zeytinyağı.

Yapılışı:
-Kırmızı pancar turşusunu süzgeç yardımıyla sudan geçirip süzülmeye bırakın.
-Marulları iyice yıkadıktan sonra kurulayıp ince ince doğrayın.
-Servis tabağının ortasına yerleştirdiğiniz marulların çevresine kırmızı pancarları sıralayın.
-Bir diş sarımsağı tuz ile birlikte olabildiğince ince doğrayın.
-Sarımsağı zeytinyağı ile karıştırarak salata sosunu hazırlayın.
-Sosu salatanın üzerinde bir kaşık yardımıyla gezdirin.
-Afiyet olsun.

Not:
-Kırmızı pancarları kendiniz hazırlayacaksanız salata sosuna limon katabilirsiniz. Ben turşusunu kullandığım için gerek duymadım.
-Bu salatayı balık yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.

27 Kasım 2013 Çarşamba

Susamlı Hellim

Basit bir tarifle başlayalım. Zaten amacım fazla zaman almayan çok maharet gerektirmeyen evde denediğim, sevdiğim ve dostlarıma anlattığım tarifleri paylaşmak...


Malzemeler:
-Hellim peyniri
-Susam
-Bir çay kaşığı zeytinyağı


Yapılışı:
-Hellim peynirini yarım santimetre genişliğinde dilimledikten sonra bir müddet sıcak olmayan bir suda bekleterek fazla tuzunu alın.
-Sudan aldıktan sonra peynir dilimlerinin her iki tarafını da susamla kaplayın. Kapladıktan sonra biraz bastırarak susamların peynire iyice tutunmasını sağlayın.
-Tavayı orta ateşte ısıtıp zeytinyağını ekleyin.
-Hellimlerin her iki tarafı da nar gibi kızarınca tavadan alın ya da tavayla birlikte servis edin.
-Afiyet olsun.

Not:
-Susamlı peynir dilimlerini birde ikiye bölüp etrafına pastırma sardıktan sonra deneyin.
-Çocuklarınızla birlikte yapmayı deneyin, benimkiler hem yapmayı hem de yemeyi seviyorlar.